Nieuw in de pretparken in 2018

Laatste update: 29/01/2018

Nu 2017 ten einde is, is het volop aftellen naar het nieuwe pretparkseizoen van 2018. Ook dit jaar hebben de pretparken heel wat nieuws te bieden. In dit artikel zetten we alle nieuwigheden in de buurt en de grootste nieuwigheden van Europa op een rijtje.

Het eerste pretpark waar we dit jaar iets nieuws mogen verwachten, is Walibi Belgium. Het Waverse pretpark opent dit jaar een nieuwe familie-achtbaan. De attractie zal komen op de vorige plaats van de Coccinelle. Deze werd in 2017 afgebroken en wordt later terug opgebouwd op een nieuwe locatie in de buurt van de Weerwolf. De nieuwe achtbaan zal gebouwd worden door Gerstlauer en krijgt een Tikithema. Daarnaast wordt ook de volledige zone rond de attractie mee in datzelfde thema gestoken.

Ook Bobbejaanland trakteert ons op een nieuwigheid in 2018. Hier betreft het geen nieuwe achtbaan, maar wel een compleet nieuwe ervaring. De bestaande achtbaan Dreamcatcher zal je vanaf dit seizoen kunnen beleven met Virtual Reality. Ook het station van de achtbaan wordt opgeknapt. Daarnaast werd ook de waterglijbaan Big Bang in een nieuw jasje gestoken.

Het Nederlandse attractiepark Toverland opent dit jaar Avalon, een volledig nieuw themagebied dat twee attracties zal bevatten. De eerste is Fēnix, een wing coaster die gebouwd zal worden door B&M. Het wordt de eerste achtbaan van het park die over kop zal gaan. De achtbaan wordt 40 meter hoog en bereikt een maximale snelheid van 95 km/u. Daarnaast zal het park ook Merlin’s Quest openen, een boottochtje voor de hele familie. De attractie zal zich deels indoor en deels outdoor bevinden en in totaal 12 minuten duren. De attractie wordt gebouwd door Mack Rides. Toverland opent in het nieuwe gebied ook het restaurant ‘The Flaming Feather’ met tafelbediening. Het park is ondertussen ook bezig met het bouwen van een nieuw entreegebied.

Wildlands, gelegen in Emmen, zal in 2018 uitpakken met haar eerste achtbaan. Wildlands is een dierenpark dat inzet op de beleving van de bezoekers. Zo waren er niet alleen dieren, maar ook al enkele attracties te vinden, zoals een boottocht door de jungle, een ritje in een oude truck door de savanne en een 4D-film over de Noordpool. dit jaar pakt het park uit met een family duel racer achtbaan. Het zullen twee achtbanen worden die identiek zijn aan elkaar, waardoor je dus kunt racen met andere bezoekers. De achtbanen worden gebouwd door Vekoma en zullen zowel voor- als achteruit gaan.

Het grootste pretpark van Europa mag natuurlijk niet achterblijven. Ook Europa-Park zal dit jaar iets nieuws presenteren. Aan het einde van 2017 reed de indoorachtbaan Eurosat namelijk zijn laatste ritjes. De achtbaan wordt afgebroken en vervangen door een exemplaar met een ongeveer identieke lay-out. Daarnaast zal de nieuwe Eurosat een nieuw thema krijgen en zal er ook de optie komen de baan in Virtual Reality te beleven.

Het Duitse Plopsa-pretpark Holiday Park zal dit jaar een nieuwe indoorzone openen. Deze zal een oppervlakte krijgen van 5000 m² en gethematiseerd worden naar de leefwereld van Heidi, Tabaluga en Mia & Me. In de nieuwe zone komen onder andere een kinderachtbaan, enkele draaimolens, een theater en een souvenirwinkel. De totale kostprijs van dit project bedraagt €7,5 miljoen.

Ook in Frankrijk worden enkele interessante projecten gerealiseerd. Het eerste is in Parc Saint Paul, waar dit jaar de houten achtbaan Wood Express zal geopend worden. Het wordt de grootste achtbaan van het park en hij wordt gebouwd door The Gravity Group. Wood Express wordt 15 meter hoog en zal een maximale snelheid behalen van 61 km/u.

Jardin D’acclimation, gelegen in de Franse hoofdstad Parijs, zal ook een nieuwe achtbaan krijgen. Deze wordt gebouwd door Gerstlauer en zal één van het type Bobsled Coaster zijn. Hij zal de naam Les Turbines d’Avion dragen. Daarnaast worden er diverse andere attracties geopend en een heel groot deel van het park gerenoveerd gedurende de komende paar jaren. Het park investeert in totaal maar liefst €50 miljoen.

In Le Pal, eveneens in Frankrijk, wordt ook gewerkt aan een nieuwe achtbaan. Hier gaat het om een launched motorbike coaster die gebouwd zal worden door Intamin. De achtbaan krijgt de naam Yukon Quad en zal twee lanceringen bevatten die de bezoekers naar een snelheid van 90 km/u zal brengen. De baan wordt maar liefst 1000 meter lang.

Ook nieuw in 2018 is Parc Spirou. Hier betreft het geen nieuwe attractie, maar zelfs een compleet nieuw park. Het park wordt gebouwd in het Zuid-Franse Monteux, niet ver van de stad Avignon, en zal in het teken komen te staan van Belgische stripfiguren uit de wereld van Robbedoes, zoals Kwabbernoot, Spip, IJzerlijm, Guust Flater en de Marsupilami. Het park zal drie achtbanen krijgen, een kinderachtbaan, een familie-achtbaan en een achtbaan voor de durvers. Daarnaast komen er ook nog diverse andere attracties.

Voor wie het liever over het water gaat zoeken, worden ook in Groot-Brittannië twee grote projecten gerealiseerd. Het eerste is Icon, de nieuwe achtbaan die dit jaar in Blackpool Pleasure Beach moet openen. Het park is druk bezig met de bouw van hun nieuwste aanwinst. De achtbaan wordt gebouwd door Mack Rides en zal twee lanceringen krijgen, waarbij de maximale snelheid van 80 km/u wordt gehaald. De baan wordt meer dan een kilometer lang en zal twee inversies bevatten.

Niet alleen Blackpool Pleasure Beach opent een grote achtbaan, ook Alton Towers, eveneens in Groot-Brittannië, is volop aan het werk aan een grote nieuwigheid. Hier betreft het een houten achtbaan die gebouwd wordt door Great Coasters International, bij ons gekend van onder andere Heidi The Ride, Joris en de Draak en Troy. Die achtbaan krijgt de naam Wicker Man en wordt 618 meter lang. De baan zal een overvloed hebben aan vuureffecten en zelfs een brandende ‘Wicker Man’ driemaal doorkruisen.

Ook veel verder van huis zijn er interessante projecten om te volgen. Onder andere in Energylandia in Polen. Het park bouwt aan de hoogste en snelste hypercoaster van Europa. Deze zal een hoogte hebben van 77 meter en een maximale snelheid behalen van maar liefst 142 km/u. De achtbaan krijgt de naam Hyperion en zal gebouwd worden door Intamin. De achtbaan krijgt geen inversies, maar wel een watereffect, een tunnel, een stengeldive en diverse airtime-heuvels en snelle bochten. Zeker iets om naar uit te kijken!

De laatste grote achtbaan die we in 2018 mogen verwelkomen is Valkyria. Deze zal zich bevinden in het Zweedse Liseberg. De achtbaan wordt een divecoaster die gebouwd wordt door B&M en zal met zijn hoogte van 47 meter en snelheid van 105 km/u de grootste van zijn soort in Europa zijn. De achtbaan zal drie keer over kop gaan en gethematiseerd worden naar Noorse mythologie.

2018 belooft alweer een schitterend jaar te worden op vlak van nieuwigheden in de Europese pretparken. Wij kijken er alvast naar uit om er verschillende te gaan uitproberen!

Vond je dit leuk? Laat het ons weten!
Delen via Twitter
Delen via Facebook

Door Nathan

Pretparken zijn voor mij al vanaf ik klein was een echte passie, ik heb dan ook al veel pretparken bezocht in binnen- en buitenland. In oktober 2014 ben ik zelf een website gestart en ben tot nu de trotse beheerder van N8N Rides. Sinds juli 2015 werk ik ook mee aan Pretparkdealz om jullie op de hoogte te houden van de leukste nieuwtjes uit de pretparken!
Neem contact op via: