Wie heeft het pretpark uitgevonden? Een kort stukje geschiedenis

Laatste update: 20/06/2018

Pretparken zijn niet meer weg te denken uit onze moderne vrijetijdsbesteding. Jaarlijks gaan de meeste mensen er minstens 1 of 2 keer heen. Maar sinds wanneer doen we dat en hoe zagen die amusementsparken er vroeger uit? We nemen je mee in een rollercoaster doorheen de geschiedenis van het pretpark!

Ontstaan pretparken en de rol van Paul Boynton

In de middeleeuwen kwamen mensen vaak samen in zogenaamde vermaaktuinen of op boerenkermissen om te genieten van dans, optredens en spellen. Dit waren waarschijnlijk de eerste pretparken. Aan het einde van de 19de eeuw openden in de Verenigde Staten pas de echte eerste attractieparken, deze attractieparken werden al snel razend populair. Eén van de grote pioniers uit die tijd was Paul Boynton, hij opende het eerste moderne attractiepark: Paul Bonton’s Water Chutes. Kort daarna volgden ook het Sea Lion Park in Brooklyn (New York) en het Steeplechase Park.

In een erg korte tijd openden er in de VS meer dan 1500 attractieparken, maar de grote depressie en oorlog gooiden echter roet in het eten. In de jaren 30 en tijdens de tweede wereldoorlog wisten slechts een 400-tal parken te overleven. De populariteit nam in de jaren 50 ook af vanwege teen tekort aan vernieuwing. Themaparken zorgden later dan weer voor een heropleving. Grote namen als de Disneyparken en Six Flags raakten wereldwijd bekend en trekken jaarlijks nog duizenden tot miljoenen bezoekers.

Dyrehavsbakken oudste pretpark ter wereld
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Dyrehavsbakken

Oudste pretpark ter wereld

Dyrehavsbakken of gewoon Bakken in de volksmond wordt genoemd als het oudste pretpark ter wereld. In 1583 ontdekte Kirsten Piil een bron in het bos aan de rand van Kopenhagen, vele mensen trokken erheen en al gauw werden er kraampjes met eten en drinken geopend. Sinds die tijd groeide het park uit van een lusthof tot een volwaardig pretpark met momenteel meer dan 30 attracties waaronder 5 achtbanen. Met de gezegende leeftijd van 435 jaar, mag Bakken zich terecht het oudje noemen onder de pretparken.

België en Nederland

Bij ons kwam de trend van de pretparken pas overwaaien in de jaren ‘30. In 1932 opende in België het Meli-Park (het huidige Plopsaland), maar dit was eerder kleinschalig. Het eerste grote Belgische pretpark werd Walibi Waver, dat pas in ’75 de deuren opende. De focus lag op snelle en hoge attracties en het voorbeeld werd al snel gevolgd door parken als Bellewaerde en Bobbejaanland in de jaren tachtig.

meli park plopsaland
Bron: Wikipedia

In Nederland begon het met een sportpark in Kaatsheuvel in 1933 dat later uitgroeide tot De Efteling; eerst vol prachtige sprookjesfiguren en later gevolgd door wervelende attracties. De Flevohof, Het Land van Ooit en Toverland zijn andere grote parken die sindsdien het licht zagen in Nederland.

 

Evolutie laatste jaren

Vandaag draait alles om themaparken, een populair thema zoals Studio 100 trekt jaarlijks duizenden fans. Er wordt tegenwoordig ook flink geïnvesteerd in nieuwe en spectaculairdere attracties zoals achtbanen en waterattracties, elk jaar openen er weer heel wat nieuwe attracties in de Europese parken. In sommige parken zoals Disneyland en de Efteling is het aanbod zelfs zo ruim, dat je dit best kan koppelen aan een overnachting in het hotel of bungalowpark. Een uitje naar het pretpark is vandaag de dag veel meer dan een keertje op de paardenmolen, het is een totaalbeleving waar je niet genoeg van krijgt!

Vond je dit leuk? Laat het ons weten!
Delen via Twitter
Delen via Facebook

Door Thomas

Als beheerder van pretparkdeals.be probeer ik zoveel mogelijk deals met jullie te delen. Zo kan je steeds, mét korting, naar je favoriete pretparken vertrekken. Daarnaast schrijf ik af en toe over een nieuwtje van de pretparken. Veel plezier!
Neem contact op via: