De 10 belangrijkste pretpark ketens en groepen op een rijtje

Laatste update: 14/08/2018

De pretpark-business draait wereldwijd op volle toeren. Met miljoenen bezoekers per jaar is het over de hele wereld een miljardenindustrie die zorgt voor een groot aandeel in de toerisme-inkomsten. Het gros van de grote attractieparken is deel van een keten of groep. Ook verschillende Belgische parken vallen onder zo’n groep zoals Plopsa Group of Parques Reunidos (Bobbejaanland). Wij lijsten voor jou de 10 belangrijkste en grootste pretparkketens op, zo ken je alle leden van de verschillende families. De Vlaamse Plopsa Group hoort nog niet bij de wereldtop, maar door diverse overnames in het buitenland zijn ook zij sterk in waarde aan het stijgen.

10. Aspro Group

Deze Spaanse groep is in het bezit van meer dan 30 pretparken verspreid over Europa. Het bij ons bekende Boudewijn Seapark in Brugge het Nederlandse Deltapark Jantje Neels maken deel uit van Aspro.

9. Compagnie des Alpes Family Recreation

Bellewaerde park, de Walibi parken en Parc Asterix in Frankrijk zijn enkele bekende parken van deze groep. Ze zijn in het bezit van tientallen Europese pretparken.

8. OCT Parks

OCT Parks is een Chinese groep die een groot aantal Chinese pretparken uitbaat. In Europa niet erg gekend, maar wel een wereldspeler onder de pretparkgiganten.

7. Cedar Fair Entertainment Co.

Deze groep is in het bezit van een 15-tal pretparken verspreid over de VS. Deze Amerikaanse pretparkketen is voor ons Europeanen weining bekend vanwege de zeer sterke concurrentie van de Disney en Universal Studios parken.

6. Universal Studios parcs & resorts

Universal Studios baat voornamelijk haar eigen parken en resorts uit die erom bekend staan best wel groot en indrukwekkend te zijn. Zo vallen Universal Studios Florida en Japan onder de 10 grootste pretparken ter wereld!

5. SeaWorld Parcs & Entertainment

Halverwege onze lijst vinden we Seaworld Parcs. Zij bezitten hoofdzakelijk Amerikaanse waterparken waaronder uiteraard de SeaWorld parken.

4. Six Flags Entertainment Corporation

Net buiten de top 3 valt het Amerikaanse Six Flags. Aan de Westkust in de VS zijn er bijna 20 Six Flags parken te bezoeken, allemaal uitgebaat door deze gigant.

3. Parques Reunidos

Hier gaan we dan, de top 3! We komen de top binnen met Parques Reunidos, een Europese groep die meer dan 30 parken in zijn bezit heeft in Europa en de VS. Bobbejaanland, één van de populairste Belgische pretparken, is er één van. Ook het Duitse MoviePark maakt deel uit van de groep.

2. Merlin Entertainments Group

De Britse Merlin Entertainments Group staat op de tweede plek en is meteen ook de vreemde eend. Binnen deze groep vallen onder andere de Legoland parken, The Dungeons in de Britse steden, de musea van Madame Tussauds, alle Sea Life Centers (meer dan 30 wereldwijd!) en nog vele anderen. Dit zijn niet onmiddellijk de meest voor de hand liggende attractieparken, maar Merlin is wel goed voor een hoge notering in onze lijst!

1. Walt Disney Parcs and Resorts

De overduidelijke nummer één had iedereen wel kunnen raden. Disney baat momenteel ongeveer 10 van de 20 grootste pretparken ter werelduit en hun populariteit groeit jaar na jaar. Hun wereldwijd imperium is jaarlijks goed voor miljoenen bezoekers en tonnen plezier. Koning Disney is koning in zijn kasteel en is van plan dat zo te houden.

Vond je dit leuk? Laat het ons weten!
Delen via Twitter
Delen via Facebook

Door Els

Als ontspanning tussen het studeren door, trek ik er op een zonnige dag graag op uit. Ik hou er ook van om hierover te schrijven en mijn ervaringen te delen met jullie. Mijn persoonlijke favorieten zijn dierenparken en waterattracties, dat gaat me nooit vervelen!
Neem contact op via: