Ervaring ZOO Antwerpen: Oase in het midden van ‘t Stad

Laatste update: 03/05/2018

In het midden van “’t stad” ligt ZOO Antwerpen, het oudste dierenpark van België en door sommigen aangestipt als de mooiste 19de-eeuwse dierentuin ter wereld. Dit prachtige park behoort sinds lang tot het culturele en historische erfgoed van Antwerpen. Je vindt er honderden exotische dieren in alle soorten en gewichten. Van klassiekers zoals olifanten en leeuwen tot minder voor de hand liggende dieren zoals boomkangeroes en komodovaranen, ze zijn er allemaal.

inkom ZOO Antwerpen

Al van kinds af aan was ZOO Antwerpen onze favoriete bestemming voor familie-uitjes. De veelheid en verscheidenheid aan dieren die er te bewonderen zijn spreken namelijk tot de verbeelding van menig kind. Nu we toch al wat volwassener zijn en niet meer per se elke glijbaan en speeltuig willen verkennen, blijft het park aanspreken. Dit keer bezochten we het park als koppel met, bij gebrek aan pete- of andere kinderen, mijn schoonzus.

Bereikbaarheid

Door de ligging van de Zoo ligt de trein het meest voor de hand om het park te bezoeken. Op het perron kan je zelfs, mits wat verbeeldingskracht, de beesten ruiken. Het park ligt namelijk tegen het station aan, met haar ingang naast de hoofduitgang van het station.

Met de wagen kan je ook zeer gemakkelijk naar de Zoo. In een nabijgelegen parkeergebouw kan je tegen een democratische prijs een hele dag blijven staan. Hiervoor moet je niet meer doen dan je ticketje laten valideren in de shop (wat uiteraard een handige marketingtruc is).

De Zoo

De nostalgie bekruipt me al wanneer we door de oude poort het park betreden. De wilde dieren die op het gebouw in mozaïek afgebeeld staan, zijn al sinds de beginjaren van het park ongewijzigd gebleven en lokken nog steeds enig enthousiasme uit: we gaan echt naar de zoo!

Maar waar beginnen? Bij de apen natuurlijk! Bavianen en mandrils (Rafiki van de Leeuwenkoning) springen het eerst in het oog en je zou snel de tijd vergeten al starend naar hun streken. In de Zoo vind je nog een hele rist andere primaten, niet in het minst gorilla’s, chimpansees en dwergzijdeaapjes.

Een van de talrijke plaatsen waar het historische oorsprong van de Zoo naar boven komt, is de vlindertuin. Deze is ondergebracht in een hoge hal vlakbij de ingang en is omgetoverd tot tropische tuin. Daar waar de oude gebouwen niet meer voldeden aan de hedendaagse standaarden, werden de nodige aanpassingen gedaan zonder het uitzicht van deze waardevolle gebouwen te wijzigen. Dit is onder meer het geval in het vogelgebouw waar voor de dieren meer plaats werd gecreëerd. De originele vogelkooien zijn nog steeds zichtbaar binnenin de aangepaste verblijven.

Door de aanwezigheid van vele grasperken en groene corridors heb je in het park niet snel de indruk dat alles op elkaar gepropt staat, al moet de Zoo het, gezien het aantal dieren, stellen met een eerder beperkte oppervlakte. Het vele groen van het park maakt van de Zoo eveneens een oase van rust in het midden van de drukke stad, al moet je af en toe rekening houden met joelende kinderen.

Must see!

Ooit was Antwerpen het meest bekend als de thuis van Kai Mook, het eerste olifantje sinds lang dat het levenslicht zag in een Belgische zoo. Ondertussen is ze zelf al moeder geworden en is ze te bewonderen in Planckendael. Desalniettemin loont het olifantenverblijf nog steeds de moeite. Het verblijf kreeg verkeerdelijk, het zijn Aziatische olifanten, een Egyptische stijl aangemeten. Een historische fout die met het prachtige gebouw tot op vandaag bewaard is gebleven en ons nog steeds weet te charmeren. 

Een ander aanrader zijn de nijlpaarden. In dit gigantische verblijf lijken deze dieren het naar hun zin te hebben, ze zwemmen er lustig rond en lopen in en uit het water. Het is best indrukwekkend als één van deze kolossen zich aan land hijst om een hapje te nemen van een krop sla.  

Na een wandelingetje door het aquarium (ook zeker de moeite) kom je als vanzelf bij het reptielenhuis. Dit gebouw biedt huisvesting aan een zeer grote verzameling reptielen, amfibieën en insecten. Dat deze dieren niet altijd op het eerste zicht te zien zijn, ze verstoppen zich geregeld op de meest onmogelijke plaatsen, maakt van een bezoek eraan één grote “waar is Waldo?”. Spannend is het alleszins.

Doorheen het park zijn er nog een aantal bijzondere dieren verspreid zoals de okapi, een zeldzaamheid in Europese zoo’s, panters, boomkangeroes en takins (deze lijken een kruising tussen een beer en een koe).  Uiteraard zijn er nog veel meer te bekijken dan ik hier kan opnoemen!

Conclusie

ZOO Antwerpen is een park met voor elk wat wils. Zowel koppels als gezinnen met kinderen kunnen er hun gading vinden, zo vind je er naast de vele speeltuigen ook rustige groene plekken weg van al dat jeugdig geweld. Het park biedt enorm veel mogelijkheden en variëteit. De zoo is tevens steeds in verandering: jaarlijks wordt er vernieuwd en aangepast waardoor het park aantrekkelijk blijft.

Foto’s copyright persmateriaal Zoo Antwerpen

Vond je dit leuk? Laat het ons weten!
Delen via Twitter
Delen via Facebook

Relevante aanbiedingen:

Door Sander en Anneleen

Wij bezoeken geregeld met z'n tweetjes een pretpark of dierentuin en delen onze ervaring graag met jullie. Hopelijk kunnen we jullie zo inspireren en/of overtuigen om zelf een bezoekje te brengen. Veel plezier!
Neem contact op via: