Heropening van de Olmense Zoo: een verslag

Laatste update: 22/11/2017

Begin oktober werd de erkenning van de Olmense Zoo door Minister Weyts ingetrokken. Er werden teveel inbreuken vastgesteld op het dierenwelzijn, volgens het rapport. Hoe moest de Olmense Zoo nu overleven zonder inkomsten? Fast forward naar een dikke maand later: Op 18 november 2017 mocht de Olmense Zoo weer openen. De directeur heeft zijn plek afgestaan en de zoon (Wim Verheyen) is nu baas over de zoo. Het bedrijf achter de zoo werd een vzw en de meeste problemen zijn aangepakt. Alles werd er aan gedaan om de zoo naar een hoger niveau te tillen. Wij waren dan ook erg benieuwd en gingen een kijkje nemen!

inkom Olmense Zoo

Onze Olmense Zoo ervaring

Aangezien we vermoedden dat er om 10u00 veel pers aanwezig ging zijn, besloten wij een tijdje later pas aan te komen. De storm was ondertussen al gaan liggen en zo konden we de echte sfeer opsnuiven. Aan inkom hing een leuke advertentie, die het nieuwe begin mocht inluiden (zie foto hierboven). Aan de inkom waren ze erg vriendelijk en we kregen zelfs een gratis drankje om ons te verwarmen. Heel erg leuk!

Met een plan op zak, besloten we eerst richting de katachtigen te trekken. Daar staan ze tenslotte voor bekend en wij zijn stiekem ook wel fan ;-). De puma’s en de jachtluipaarden waren de eerste die we tegenkwamen op onze route. Werkelijk prachtige dieren. Mooi gestroomlijnd en erg gespierd. Doordat er vaak een verhoogd platform gebouwd is aan deze verblijven, kan je ze ook mooi van boven af bekijken. Zodat je ze niet alleen door de omheining hoeft te bekijken.

Ergens in de vele nieuwsartikels rond de heisa aangaande de sluiting van de Olmense Zoo, was er te lezen dat je soms té dicht bij de dieren kon komen. Onze ervaring hierbij, was dat je inderdaad vrij dicht kan geraken, maar dat is een deel van de charme uiteraard. Je hebt het gevoel dat je bijna deel uit maakt van hun leefwereld. Er hingen, naar onze mening, voldoende info borden op, waarbij ze waarschuwen voor het feit dat het nog steeds (wilde) dieren zijn. Het is niet de bedoeling dat je hen gaat aaien, maar dat weet het kleinste kind, toch?!

Nadien besloten we een kijkje te nemen bij de savanne. Een groter gedeelte, waar o.a. de giraffen, zebra’s en olifanten gehuisvest zijn. Hier kom je ook op een verhoogd platform terecht, waar je giraffen van erg dichtbij kan bewonderen. Een heerlijke ervaring! De info over elk dier is mooi gedaan. Misschien een kleine tip: het zou leuk zijn om het persoonlijke verhaal van enkele dieren te mogen ontdekken.

Na de savanne gingen we verder langs de wallaby’s richting de vossen, wolven en de beren. Na de katachtigen, is dit ons tweede favoriete gedeelte. De prachtig witte wolven, de zwarte kleine vosjes en de grote bruine beren zijn heerlijk om te bewonderen.

Als voorlaatste besloten we de vogels een bezoekje te brengen. Waar onder andere de Chileense flamingo volop te bewonderen valt. Een mooi gedeelte waar vele vogelsoorten in harmonie samen leven. Afsluiten deden we tenslotte met de stokstaartjes. Super schattige diertjes, waar je maar niet genoeg van krijgt!

Besluit

Als conclusie zou ik willen vermelden dat de dieren er allemaal goed verzorgd uit zagen. Daar lag duidelijk geen probleem. Konden sommige katachtigen en andere grotere diersoorten wat meer ruimte gebruiken? Wellicht wel. Maar we begrijpen ook dat dat niet altijd even simpel ligt. Grotere verblijven kosten meer geld en hoe groter het verblijf, hoe moeilijker om de dieren effectief te spotten. Toch geloven we er in dat de Olmense Zoo hun uiterste best zal doen om deze elementen stap voor stap te verbeteren.

Kortom: wil je vele diersoorten ontdekken en ben je fan van het dierentuin concept? Dan is de Olmense Zoo zeker iets voor jou. Veel plezier en doe die stokstaartjes de groeten 😉


Als side note willen we nog iets meegeven aan de mensen: onthoud dat een dier een dier blijft. Behandel ze met respect en begrijp dat ook zij hun eigen willetje kunnen hebben, net zoals mensen. Bewonder hun adembenemende pracht en besef dat je heel gelukkig mag zijn dat zij hun schoonheid tonen aan jou. Ga hen alsjeblieft niet uitdagen of aansporen om ander gedrag te vertonen. Zoals eerder gezegd ligt de verantwoordelijkheid enerzijds bij het dierenpark, maar anderzijds hebben wij als bezoeker ook de plicht om dieren te respecteren voor wie ze zijn.


Psssssst, deze twee mannetjes leeuwen waren net iets té enthousiast over de heropening van de zoo:

Vond je dit leuk? Laat het ons weten!
Delen via Twitter
Delen via Facebook

Relevante aanbiedingen:

Door Thomas

Als beheerder van pretparkdeals.be probeer ik zoveel mogelijk deals met jullie te delen. Zo kan je steeds, mét korting, naar je favoriete pretparken vertrekken. Daarnaast schrijf ik af en toe over een nieuwtje van de pretparken. Veel plezier!
Neem contact op via: