Zo duur is parkeren bij pretparken en dierentuinen

Laatste update: 02/07/2018

Wie een dagje naar het pretpark of de dierentuin wilt, moet niet enkel betalen voor een toegangsticket. Er komen vaak nog heel wat andere kosten bij kijken: een hapje eten, een drankje, een locker en als je met de wagen bent gekomen, de parking natuurlijk. Pretparkdeals.be bezorgt je alle nodige info, niet enkel over ticketprijzen, maar ook over hoe je extra geld kan besparen met praktische zaken zoals parkeren en vervoer.

Parkeren is duur

Iedereen die al eens een dagje weggaat met de auto kent de problemen wel. Je legt een heel traject af om op je bestemming te komen, vaak heb je onderweg nog wat file of omleidingen en dan heb je nog die dure parkeerplaats. De prijzen variëren van €5 tot €13 per dag, waarbij de echt populaire pretparken vaak rond de €10 vragen voor een parkeerplaats. Wie dan met de hele familie, vriendengroep of vereniging naar het pretpark trekt, telt zo al gauw €30 of €50 euro neer om te parkeren. Het is er de afgelopen jaren niet goedkoper op geworden, waardoor je maar best voorbereid verschijnt op je uitje als je niet voor verrassingen wilt komen te staan.

Overzicht kosten parking

Hier vind je een lijstje met de populairste attractieparken en actuele parkeerprijzen, handig als je wat extra geld wilt besparen bij het uitstippelen van je zomeruitstap!

Park Land Kost parkeren
Aqualibi België €8/dag
Beekse Bergen België €9,50/dag
Bellewaerde België €8/dag, €25 voor het hele seizoen in combinatie met een Season Pass
Bobbejaanland België €8/dag
Bokrijk België €5/dag, €10 voor een 5-beurtenkaart
Boudewijn Seapark België €7/dag in het zomerseizoen, gratis tijdens herfst en winter (exclusief herfstvakantie)
Comics Station Antwerp België In B-parking Antwerpen-Centraal: €1,66/uur of €13/dag
Efteling Nederland €10/dag
Europa-Park Duitsland €6/dag, €22 voor een parkeerabonnement in combinatie met een jaarkaart
Grotten van Han België Gratis op parkeerplaatsen doorheen het dorp
Mini-Europe België €6/dag, gratis voor invaliden
Monde Sauvage België €4/dag
Océade België €6/dag, gratis voor invaliden
Olmense Zoo België €2/dag, gratis als je je ticket online koopt
Pairi Daiza België €7/dag
Phantasialand Duitsland €5/dag
Planckendael België €8/dag, €20/jaar als extra optie voor abonnees
Plopsa Coo België €10/dag, gratis met Plopsa-GoldCard of €25/jaar als upgrade van je Plopsa-FunCard
Plopsa Indoor Hasselt België €10/dag, gratis met Plopsa-GoldCard of €25/jaar als upgrade van je Plopsa-FunCard
Plopsaqua België €10/dag, gratis met Plopsa-GoldCard of €25/jaar als upgrade van je Plopsa-FunCard
Plopsaland De Panne België €10/dag, gratis met Plopsa-GoldCard of €25/jaar als upgrade van je Plopsa-FunCard
Sea Life Blankenberge België €1/uur in het weekend, gratis tijdens werkdagen
Toverland Nederland €8/uur
Walibi Belgium België €10/dag
Zoo Antwerpen België Op Parking station ZOO: €4/dag tot 19u, daarna €2,30/uur
Op Parking Breidel: €1,25/uur

Tips om te besparen

Openbaar vervoer

Veel pretparken en dierenparken bevinden zich in de buurt van een treinstation, waardoor je er gemakkelijk heen kunt met de trein. Wie iets dichterbij woont kan vaak ook een bus nemen. Voor de meeste parken worden er B-dagtrips aangeboden door de NMBS. Zo krijg je je treinticket én toegangsticket aan een voordelig tarief. Met de trein gaan bespaart je een hoop file-stress én je kan je onderweg focussen op je gezelschap in plaats van op het verkeer. Voor kinderen zijn B-dagtriptickets vaak zelfs goedkoper dan wanneer je enkel een ticket voor het pretpark koopt.

Zulke B-dagtrips zijn beschikbaar voor Aqualibi, Bellewaerde, Bobbejaanland, Bokrijk, Boudewijn Seapark, Comics Station Antwerp, de Grotten van Han, Mini-Europe, Océade, Pairi Daiza, Planckendael (inclusief ticket De Lijn of Planckendael Expres), Plopsa Coo, Plopsaland Indoor Hasselt (inclusief ticket De Lijn), Plopsaland De Panne, Sea Life Blankenberge, Walibi en Zoo Antwerpen.

Auto

Hou je het toch liever bij je vertrouwde wagen? Geen probleem, ook voor jou hebben we tips.
Als je het niet erg vindt om een eindje te wandelen, kan je vaak gratis parkeren in één van de omliggende straten. Buiten de bebouwde kom mag je je wagen achterlaten op een verhoogde berm van het openbaar domein. Hiervoor moet je er vaak wel vroeg bij zijn, iedereen wilt natuurlijk een goedkoop plaatsje. Vertrek dus zeker vroeg genoeg, zo vermijd je file onderweg én bemachtig je die gratis parkeerplek. Let wel op dat je niet fout parkeert. Wie parkeert op een voet- of fietspad kan een hoge boete verwachten. Dat is natuurlijk geen fijne afsluiter voor een dagje naar het pretpark.

Ga je met vrienden? Probeer dan samen te rijden. Haal je vrienden op of laat hen hun wagen achterlaten bij jouw thuis en vertrek zo samen. Op die manier kan je de parkeerkosten delen en spaar je weer wat geld uit.

Carpoolen is ook een must én bovendien makkelijker dan ooit. Heb je nog wat plek over in de wagen of wil je graag op zoek naar een plekje op iemands achterbank? Dan kan je een ‘zoekertje’ plaatsen op carpool.be. Zo kan je alle kosten van de rit en parking delen met een ander gezin.

Fiets

Als je gezelschap wat ouder is, kan je ook je benen strekken met een mooie fietstocht. Veel parken liggen eerder afgelegen, waardoor je de frisse lucht kan opsnuiven in een rustige, landelijke omgeving. Als je wat verder van je bestemming woont, kan je je fietsen meenemen met de wagen. Laat je auto achter in een naburig dorp en fiets naar je favoriete park. Fietsenstalling is meestal wel gratis beschikbaar.

Conclusie

De wagen is en blijft een makkelijke en snelle manier om naar een pretpark te trekken. Als je op de parking van het pretpark zelf wilt parkeren, moet je er dan wel de parkingkosten bij nemen. Iets verder parkeren zorgt er altijd voor dat je geld kan uitsparen. Maar denk zeker ook aan de milieu- en budgetvriendelijke alternatieven zoals het openbaar vervoer met de B-dagtrips, de fiets of autodelen.

De beste raad is een goede voorbereiding. Kijk vooraf zeker eens op pretparkdeals.be en scoor alvast de goedkoopste inkomtickets voor pretparken en dierentuinen. Als je dit dan kan combineren met portemonnee-vriendelijk vervoer, kan je zonder zorgen genieten van een heerlijke uitstap met het gezin of vrienden.

infographic parkeren pretparken dierentuinen

Vond je dit leuk? Laat het ons weten!
Delen via Twitter
Delen via Facebook

Relevante aanbiedingen:

Door Els

Als ontspanning tussen het studeren door, trek ik er op een zonnige dag graag op uit. Ik hou er ook van om hierover te schrijven en mijn ervaringen te delen met jullie. Mijn persoonlijke favorieten zijn dierenparken en waterattracties, dat gaat me nooit vervelen!
Neem contact op via: